Témoignage / Testimony MSc Urban Agriculture and Green Cities 

 

Martin, UniLaSalle Rouen

« L’agriculture urbaine, dans le cadre d’un aménagement durable (villes vertes) présente à mon sens de nombreux intérêts puisqu’elle permet entre autres, de réinstaurer le lien entre le citadin et la nature. Elle peut être aussi un début de réponse au changement climatique accentué par les longues distances que parcourent nos produits alimentaires avant d’arriver dans nos assiettes. Nous suivons des cours variés et complémentaires : l’aménagement du territoire, l’architecture, l’écologie, les systèmes alimentaires et évidemment l’agriculture urbaine, pour pouvoir imaginer, redessiner et concevoir les villes de demain. Pouvoir penser et créer de nombreux projets pendant notre cursus est pour moi un autre atout de la formation. »

« In my view, urban agriculture as part of a broader sustainable planning strategy (« green cities ») has a huge number of benefits, not least because it provides a means of restoring the link between city-dwellers and nature. It can also go some way to addressing the problem of climate change, which is aggravated by the long distances traveled by our food products before they arrive on our plates. Of course, the fact that my school was the first to launch this type of Master’s makes it a real pioneer in the field! The program lasts for 18 months. Students take a range of varied, complementary courses on urban planning, architecture, ecology, food systems and of course urban agriculture, which give them the skills they need to imagine, remodel and design the cities of the future. Another strength of the program was the opportunity to create and work on several projects during the course. »

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